Henka Bohlander

PSX_20230718_224342

Henka voltooide haar opleiding schilderen en tekenen bij de Wackers Academie in Amsterdam.

Zij schildert op een tamelijk losse impressionistische manier verschillende onderwerpen, zoals bakstenen, fietsen, fruit, maar ook zeezichten.

Voor de baksteen-schilderijen maakt ze composities van oude gebruikte stenen om hiermee een opstelling te creëren en vervolgens te schilderen.
Het oude verweerde uiterlijk, de cementresten nog zichtbaar, spreekt haar aan, evenals het aardse ervan. De stenen zijn voor haar bijna persoonlijkheden. Ze hebben een verleden; de één is meer verweerd dan de andere en ook de kleuren zijn verschillend. Ze kan dan ook met de stenen een emotie en/of een verhaal uitdrukken, door ze op verschillende wijzen op te stellen.
De gebruikte stenen zijn vooral waalse handvormen, diep-rood van kleur en met een onregelmatige structuur.

De liefde voor bakstenen ontstond jaren geleden, toen ze oude stenen moest zoeken voor een reparatie aan haar huis.

Ook van andere voorwerpen schildert Henka stillevens, zoals bijvoorbeeld schalen en bloemen. Ze schildert met een oog voor schoonheid in het kleine en details, maar toch met een lichte toets. Ze gebruikt vooral vrij rustige kleuren.

De ene keer gaat haar werk over de lichtval, een andere keer over de rust die het onderwerp uitstraalt.

Een oude liefde voor het kleien komt tegenwoordig ook weer terug.

Henka woont in Amstelveen. Zij heeft de beschikking over een atelier in het ArtCenter, Aalsmeerderweg 230 in Aalsmeer, waar ze ook schilderlessen en workshops geeft.

Deel:

Andere kunstenaars

Volg ons op Facebook